2011 m. rugpjūčio 30 d., antradienis

Kaip pirkti internetu. 1 dalis.

Tai yra pirma straipsnio dalis. 

Noriu pasidalinti savo patirtimi perkant įvairias prekes internetu. Aš pats perku internetu gan nemažai prekių, netgi galiu prisipažinti kad jaučiu kažkokį malonumą nusipirkęs internetu prekę pigiau nei įprastoje parduotuvėje ar atsisiuntęs prekę iš užsienio parduotuvės pigiau nei bet kurioje Lietuviškoje :) Na bet šis rašinys ne apie moralę ar priklausomybes, o apie praktinius dalykus.
Nepretenduoju į šios srities eksperto vardą ir tikrai nebandysiu teigti ir įrodinėti kad viskas, kas toliau parašyta yra vienintelė ir nenuginčijama tiesa, nes tai yra paremta tik mano asmenine patirtimi kelis metus perkant prekes internetu.

Internetas neturi sienų ir ribų, todėl jame egzistuoja daugybė elektroninių parduotuvių  kurios prekes  gali pristatinėti į bet kurią pasaulio šalį bet praktiškai viskas priklauso nuo parduotuvės politikos, valstybės reguliavimo, muitų, pristatymo mokesčių ir t.t. Taigi kai kurios parduotuvės prekiauja tik savo šalyje, kitos siunčia į kaimynines valstybes, o didžiausios beveik į visą pasaulį.
Aš elektronines parduotuves skirstau į kelias kategorijas pagal jų buvimo vietą:
  1. Lietuvos parduotuvės,
  2. Europos sąjungos parduotuvės,
  3. JAV
  4. ir visos kitos
Priklausomai nuo parduotuvės buvimo vietos, atsiranda įvairių niuansų apsipirkime apie kuriuos parašyta žemiau. Aš labai minimaliai perku Lietuvos parduotuvėse, paskutinių metu labai daug perku Europos sąjungos šalyse, pagrinde Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje, taip pat kai ką ir kai kada nusiperku JAV ir niekad, nieko nesu pirkęs kitose parduotuvėse, pagrindinė to priežastis kad man jos neatrodo patikimos, nors paskutiniu metu pradėjau žvalgytis knygų rusų internet parduotuvės, tačiau prie tikro pirkimo dar nepriėjau.
Šiame straipsnyje koncentruosiuos į apsipirkimo JAV ir Europos sąjungoje ypatybes, Lietuvai skirsiu mažiau dėmesio nes čia apsipirkimas yra gan elementarus ir aiškus, galimos parduotuvės ir pirkimo taisyklės yra žinomos.
Mano nuomone yra kelios priežastys kodėl verta apsipirkti užsienio interneto parduotuvėse:
  1. dažnai geresnės prekių kainos, net įskaičiavus pristatymo mokestį
  2. žymiai didesnis prekių pasirinkimas nei Lietuvos parduotuvėse
  3. dažnai prekės pristatomos greičiau nei apsiperkant Lietuviškose parduotuvėse
Tačiau yra vienas apsipirkimo Lietuvoje privalumas - tai mokėjimo būdų įvairovė. Apie jokį apsipirkimą užsienio parduotuvėse negalima kalbėti jeigu jus neturite kreditinės mokėjimo kortelės VISA, MasterCard ar pan. Debėtinės kortelės Electron, Maestro ir kt. šiuo atveju nepadės nes su jomis atsiskaityti internete nėra galimybių. Tuo tarpu pirkti LT parduotuvėse galima ir be kreditinių kortelių. Atsiskaityti galima pavedimu, grynais kurjeriui arba atsiimant prekes iš el. parduotuvės salono.

Išskirčiau trys etapus pačiame pirkimo procese: Prekių paieška, Užsakymas, ir Pristatymas. Šioje dalyje daugiau parašysiu apie bendras apsipirkimo taisykles, o sekančioje jau prieisime prie paties proceso.

Yra keli svarbūs momentai kuriuos patarčiau visada turėti omenyje kai apsiperkate internetu
  1. Bendrą kainą sudaro prekės kaina + pristatymo mokestis
  2. Pirkti tik iš patikimų pardavėjų. Jų patikimumą galima patikrinti specialiuose  puslapiuose kurie remiasi pirkėjų atsiliepimais ir vertinimais
  3. Atidžiai skaityti prekių aprašymus ir atsargiai vertinti pirkinius ir pardavėjus kurie labai skurdžiai aprašo parduodamas prekes savo puslapiuose
  4. Visada labai gerai įsigilinti į pristatymo sąlygas
  5. Nepasitikėti prekės nuotrauka. Kartais pasitaiko kad nuotraukoje pavaizduota prekė nepilnai atitinka tos kuri parduodama, dažniausiai būna kad nuotraukoje prekė pavaizduojama su kažkokiu priedu kuris realiai neįeina į komplektą ir jį reikia įsigyti atskirai.
Visiems pirkiniams Europos sąjungoje (tame tarpe ir Lietuvoje bei Islandijoje ir Norvegijoje, nors jos ir nėra ES narės) taikomos papildomos elektroninių pirkimų garantijos kurios yra nustatytos ES įstatymų ir privalomos visoms ES šalims. Pagrindinės garantijos suteikiamos šių įstatymų:
  1. Elektroniniu būdu įsigytos prekės gali buti pirkėjo gražintos be jokių paaiškinimų ir pardavėjas privalo jas priimti ir gražinti sumokėtus pinigus. Priklausomai nuo šalies yra taikomas skirtingas terminas (mažiausiai 7 darbo dienos) per kurį pirkėjas gali gražinti prekes pasinaudodamas šiomis sąlygomis, taip pat nuo šalies prikalauso ir tai ar bus kompensuotos prekių grąžinimo pašto išlaidos.
  2. Prekės privalo būti pristatytos per 30 d. nuo užsakymo pateikimo
Daugiau apie šias taisykles galima paskaityti Europos Vartotojų Centro puslapyje. Kokie prekių grąžinimo terminai taikomi įvairiuose ES valstybėse ir kur kompensuojamos grąžinimo išlaidos - čia.

Atskirai verta paminėti elektronikos prekių pirkimo užsienio parduotuvėse niuansus. 
Perkant elektronikos prekes iš Didžiosios Britanijos, reikia turėti omenyje kad ten yra naudojamas skirtingas elektros lizdo kištukas, todėl prie tokios prekės teks papildomai įsigyti perėjimą į lietuvišką elektros lizdą arba naują laidą su mūsų kištuku. Juos galima įsigyti ir Lietuvoje, daugumoje elektros prekių bei buitinės technikos parduotuvėse.
Su elektronikos prekėmis iš JAV yra dar sudėtingiau, ten yra ne tik skirtingas elektros lizdo kištukas bet ir mažesnė elektros tinklo įtampa - 110 voltų (Lietuvoje 220 voltų), bei dažnis - 60 Hz (Lietuvoje - 50 Hz). Kartais man atrodo kad amerikiečiai apskritai pasistengė viską padaryti skirtingai nuo europiečių, aš turiu omenyje, jų naudojamu imperinius mato vienetus, laiko skaičiavimą 12 val. ciklu ir kitus standartus. Dėl įtampos skirtumo daugelio elektronikos prietaisų nepavyks panaudoti Lietuvoje, tai yra - televizoriai, stacionarūs kompiuteriai, dulkių siurbliai, įvairūs kiti buitiniai prietaisai ir pan.
Daugiau apie pasaulyje naudojamus elektros lizdų bei įtampos/dažnio standartus galima pasiskaityti čia.
Rašykite komentaruose su tema susijusius klausimus į kuriuos norėtumėt gauti atsakymus tęsinyje.
-->

4 komentarai:

  1. Man aktualu būtų sužinoti ar siuntų siuntimas užtrunka ilgai?:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui už naudingą informaciją, kaip tik ketiname pirkti DAEWOO  dulkių siurblį internetu, tad ši informacija buvo tikrai naudinga!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar rekomenduotumet pirkti aviabilietus is maziau zinomo tinklalapio? Kaip rasti sertifikatus, kazkokius zenklus, irodancius, kad imone patikima. Klausiu, nes radau labai pigius bilietus i anglija, visada dvigubai brangesnius pirkdavau, tai net nesitiki..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iš tikrųjų internetinės parduotuvės lietuvoje veikia greitai ir prekių siuntimas neužtrunka taip jau ir ilgai.

    AtsakytiPanaikinti