2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

Logitech Harmony - universalūs distancinio valdymo pultai

Kas yra "universalus valdymo pultas"? Tai toks pultelis kuris gali valdyti iš karto kelis įrenginius. Tačiau dažniausiai, tokie pultai vienu metu gali valdyti tik vieną įrenginį ir norint valdyti kitą, pulteli prieš tai reikia perjungti į kito įrenginio valdymo režimą. Dažniausiai tam užtenka paspausti vieną mygtuką, tačiau ir tai yra jau tam tikras nepatogumas.

Logitech kompanija sukūrė tokius valdymo pultelius kuriuose kiekvienas mygtukas užprogramuojamas ne tik tam tikram veiksmui atlikti, bet ir įrenginiui kuriame tą veiksmą reikia atlikti. 
Štai pavyzdys - daugelis mūsų namie turi kabelinę ar satelitinę televiziją kuri prie televizoriaus pajungta per priedėlį (angliškai "set-top-box"). Dažniausiai, tokiu atveju, kanalus tenka perjunginėti priedėlyje, o garsą reguliuoti televizoriuje ir tam mes naudojam 2 skirtingus distancinius pultelius. Tačiau tam taip pat užtektų vieno Logitech Harmony pultelio sukonfigūruoto taip kad kanalų perjungimo mygtukai valdytų priedėlį, o garso reguliavimo mygtukai - televizorių.

Harmony distanciniai pulteliai,  priklausomai nuo modelio, leidžia valdyti nuo 5 iki 15 įrenginių. Taip pavyzdžiui galima sukonfigūruoti TV, Gala priedėlį, grotuvą, stiprintuvą, na ir dar žaidimų konsolę.

Pas manę patį palaipsniui augant po televizoriumi stovinčios įrangos kiekiui, kilo mintis pasidomėti universaliais pultais. Faktiškai galima sakyti kad šiame rinkos segmente vienvaldiškai dominuoja Logitech su savo Harmony produktų serija, kitų rimtų gamintojų rasta nebuvo, yra keli kiniečių "no name'ai".
Išsirinkau sau paprastesnį modelį - Harmony 650, dėl kainos ir dėl kuklių poreikių (nereikia man daug navarotų). Kurį laiką rinkausi kur pirkti, ieškojau geriausios kainos. Kaip ir reikėjo tikėtis, Lietuvoje kainos nekonkurencingos, užsisakiau iš vokiečių Amazon.de, kaina su pristatymu - 178Lt. (nuoroda čia).
Pas mus kainos prasidėdavo nuo 200Lt. ir iš patirties žinojau kad kartais tenka laukti ne vieną savaitę ir po to sužinoti kad "atsiprašome, bet jūsų prekės mes pristatyti negalime, tiekėjas jos neužsakė/neturi/neatvežė...", o vokiečiai pristatė per 4 dienas.
Žinoma, visa tai vyko 2012 rugsėjį ir kainos gali keistis. Kaip užsakinėti iš Vokietijos Amazon aš račiau šiame straipsnyje, viena rekomendacija nežinantiems vokiečių kalbos (aš jos pats nežinau) - naudokitės Google translate paslauga kuri verčia pilnus puslapius.

Pultelio konfigūravimas yra visiškai elementarus. Reikia prijungti pultelį prie kompiuterio per USB jungtį, atsiusti specialią Harmony programinę įrangą kurioje, automatinio vedlio (configuration wizard) vedamam, iš principo reikia padaryti 2 dalykus: 
a) nurodyti norimus valdymo režimus, pvz. TV, Muzika, Kinas ar pan. 
b) tuomet nurodyti įranga kuri turi būti įjungiama kiekviename režime ir tos įrangos pradinius parametrus. Pvz. TV režime  televizorius su SCART1 iejimu + Gala priedelis; Kino režime: televizorius su HDMI1 iejimu + grotuvas su HDMI1 išėjimu + stiprintuvas su Line1 įėjimu. Įrenginiai pasirenkami nurodant jų gamintoją ir modelį bei "vaidmenį" kiekviename režime. Harmony programa suranda Logitech duomenų bazeje visą reikalingą informaciją bei pultelio signalus kiekvienam įrenginiui.
Ši duomenų bazė yra gan didelė, prieš perkant pultą, galima pasitikrinti ar duomenų bazėje yra jūsų įrenginiai www.logitech.com/harmony/components. O jeigu įrenginių nėra, Harmony pultą galima išmokyti jų tiesiog įrašant signalus iš jūsų įrenginio originalaus distancinio pulto. 
Su Harmony programine įranga galima atlikti ir daugiau pakeitimų, iš principo galima pakeisti kiekvieno mygtuko nustatymus.

Jau kuris laikas naudoju šį gaminį ir iš principo esu juo patenkintas. Yra tik keli neigiami dalykai:

  1. elementų dangtelis nestandžiai prisispaudžia prie korpuso ir kartais girdisi kaip jis klanksi
  2. negalima pakeisti pultelio režimo be suprogramuotos įrangos įjungimo/išjungimo, tai ypač erzina kai mano mažas sūnus su juo pažaidžia ir pakeičia visus nustatymus, tuomet bandant atstatyti į pradinę būseną reikia faktiškai išeiti į kitą kambarį kad nepradėtų junginėtis televizorius ir kt. aparatūra.
  3. pultelis neveikia su radio imtuvais, tačiau tai yra smulkmena, retas kuris turime tokia įranga (taip jau gavosi kad aš turiu tokį grotuvą, teko jam lituoti standartinį IR imtuvą)
Tai iš principo tiek praktinių dalykų apie šį gaminį. Jeigu turite klausimų ar reikia patarimo - rašykite komentaruose :)
-->

6 komentarai:

  1. Gražūs gražūs žaisliukai! Laukiau kada jie atpigs, kaip tik nusipirkome naują televizorių, pakeitėm kabelinės tiekėją tai televizorius ir daugiau naudojamas ir prasmės suteikia. Beje, TV rinkiniai yra nuostabus dalykas, nemaniau, kad daugiau laiko praleisiu prie televizoriaus, nei prie kompiuterio:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nemanau, kad atpigs. Virš 4 metų turiu "one+" modelį, prieš šį turėjau 895 modelį (sugedo nepataisomai). Nors ir brangus daiktas (žiūrint į tai, kad čia viso labo tik pultelis), bet vertas to ką kainuoja. Funkcionalumas puikus, rankoj patogus, mygtukai gerai matosi (su pašvietimu), gražus ir stilingas. Suges dabar turimas - vėl bus kuris nors iš logitech harmony...

    AtsakytiPanaikinti
  3. [url=https://onlymedia.lt/tinklapiu-internetiniu-svetainiu-kurimas/]internetiniu svetainiu kurimas[/url]

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jeigu jums kada nors reikės Seo paslaugos kreipkitės

    AtsakytiPanaikinti