2012 m. gruodžio 11 d., antradienis

Kaip paprastai paspartinti seną laptopą ir prikelti jį antram gyvenimui

Turiu seną, 4 metų, laptopą kuris jau pora mėnesių kaip pradėjo labai lėtai veikti. Nusprendžiau kažką su tuo daryti, paprastai sprendimas būdavo toks - perinstaliuoti Windows. Šį kartą pirma mintis buvo tokia pati, bet tuoj pat kilo dar viena mintis - butų gerai pabandyti Windows 8!
Norėjosi legalios...pasinaršęs, atradau kad yra galimybė už 29.99EUR nusipirkti legalią Windows 8 licencija esamų Windows Vista ar Windows 7 atnaujinimui. Puiku! 100 Lt. suma dar patenka į mano suvokimo ribas už šią operacinę sistemą, o ir legali versija vis dėl to suteikia tam tikro patogumo ir ramybės jausmą.
OK, pagalvojau, bet ar užteks mano senolio kompo resursų naujai operacinei. Patikrinus minimalius reikalavimus, paaiškėjo kad turi užtekti, tačiau turėjau įtarimą kad veiks vistiek lėtai. Ir čia aš prisiminiau kaip prieš porą metų mano vienas pažįstamas gyrėsi kaip jie savo įmonėje prikėlė iš numirusiųjų 6 metų senumo IBM laptopus - o gi įdėjo SSD diskus. Nusprendžiau imtis ir šito iššūkio. Nors turiu šiokį tokį suvokimą apie techniką, vis dėl to su geležimi iki šiol neteko turėti daug reikalu, tačiau žinojau kad pakeisti kietą diską neturi būti sudėtinga.

Visų pirma nusipirkau, Windows 8 licencija, buvo labai paprasta. Visas įsigijimas, instaliacinės versijos atsisiuntimas ir jos paruošimas instaliacijai (išsaugojimas paleidžiamajame USB rakte ar DVD) tvarkomas specialios programos, Wizard tipo. 

Tuomet pradėjau SSD disko paieškas. Nusprendžiau kad su mano poreikiais 64GB neužteks ir reikia 128GB, taip pat labai norėjosi įtilpti į 300Lt. Po kelių dienų paieškų, forumų skaitymo ir analizės supratau kad be to jog jie ženkliai paspartina kompiuterio veikimą dėką to kad greitai nuskaito ir įrašo duomenys, jie dar sunaudoja mažiau energijos, taigi galima tikėtis ilgesnio laptopo veikimo ant baterijos laiko.
apsistojau ties dviem variantais OCZ Vertex 4 128GB arba Kingston SSDNow V300 120GB. Pirmas buvo greitesnis, talpesnis, bet ir brangesnis, antras atitinkamai priešingai. Kingstonas kainavo 320Lt, Vertex 4 - 380Lt. Kol svarsčiau kurį paimti, kainos pasikeitė: Kingston atpigo iki 290Lt, o Vertex 4 kažkodėl pabrango iki 400Lt. Tai palengvino pasirinkimą ir aš užsakiau Kingstoną.
Mano nuomonę po visų šių paieškų - renkantis SSD senam laptopui neverta labai gilintis į SSD parametrus, reikia visų pirma žiūrėti į kainos ir talpos santykį. senas laptopas su SATA I ar II jungtimis vistiek neišnaudos pilno SSD greičio iki maximumo. Taip pat gal verta atkreipti demesį į duodamą garantiją, nors absoliuti dauguma gamintojų duoda 3 metų garantiją, OCZ duoda 5 metus kai kuriems savo produktams.

Kitą dieną atsiėmiau SSD diską ir tuo pačiu nusipirkau USB raktą kurio neturėjau, tačiau jo prireikia instaliuojant Windows 8.

Mano laptopas, tai HP Pavilion dv7-1135ea (specifikacija čia), jame yra 2 kietieji diskai po 250GB, todėl mano situacija šiuo atveju buvo labai palanki SSD disko keitimui, aš galėjau paaukoti pusę vieno disko talpos, paimti mažesnį SSD bei taip sutaupyti. 240GB Kingston SSD apie 650Lt.

Taigi, prasidėjo tikras darbas...
Iš savo esamo OS disko perkėliau visą svarbią info į antrą diską kuris turėjo pasilikti kompiuteryje. Tuomet, Windows "wizard" pagalba, sukūriau bootable USB su instaliacine Windows versija.
Atsukau kompiuterio apatinį dangtelį (prieš tai žinoma atjungęs jį nuo maitinimo bei išėmęs bateriją), atsukau diską su rėmeliu kuriame jis yra fiksuojamas, išėmiau diską iš rėmelio, įdėjau SSD diską ir prisukau remelį atgal.
Tuomet paleidau kompiuterį su įkištu instaliaciniu USB (prieš tai dar reikia BIOS nustatymuose pažymėti kad būtų leidžiama krauti operacinę iš USB, bet pas mane šie nustatymai buvo padaryti jau nuo seniau).
Čia buvo svarbus momentas, labai jaudinausi kad gali nesuveikti kažkas, bet ką gi jus manote - prasidėjo Windows instaliaciją!!!

Viskas užtrūko apie 45 min. ir aš galėjau pajusti naujus Windows bei SSD greitį. Greitis nenustebino, tikėjausi kažko daugiau, tačiau jis buvo tikrai ŽENKLIAI didesnis už greiti su senu disku, subjektyviai sakyčiau kokius 4-5 kartus. Tačiau aš po visų skaitymų ir nagrinėjimu laukiau kaip minimum 10 kartų :)
Čia matyt pavedė seno kompiuteriu jungtis, aš iki šiol nežinau kokia jį pas manę yra, bet įtariu kad SATA I.
Po kiek laiko pasirodė kad mano Windows 8 kažkodėl neaktyvuoti, pabandžiau aktyvuoti su kodu kuri gavau įsigijęs licenciją bet nieko neišėjo. Pasirodo mano licencija leidžia suinstaliuoti Windows tik ant jau esamų suinstaliuotų senesnių versijų (Vista ar 7). PASIMOVIAU pagalvojau, reikės vėl dėti seną HDD atgal ant jo instaliuoti Windows 8 ir tuomet perkelinėti viską į SSD - dar pusės dienos darbas kaip minimum...
Bet čia ir vėl sėkmė šypsojosi man - pagooglinęs atradau workaround'ą kuris leistų aktyvuoti tokią licenciją net jeigu padaryta švari instaliacija, viskas aprašyta čia.

Suinstaliavau Google Chrome naršyklę, MS Office 2010 paketą, K-Lite video codec paketą. Patikrinau, kiek visa tai kartu su OS užima vietos - 30GB. Kilo mintis kad kaip visuomet persistengiau ir butu kuo puikiausiai užtekę 60-64GB disko. Na bet nieko jau nepadarysi, tuo labiau kad daugiau vietos niekad nepamaišo.
Vienas nemalonus faktas - Windows 8 neranda į kompiuterį integruoto pirštų antspaudų skaitytuvą. žinoma, be jo gyventi galima, be to dar reikia panaršyti internetą gal rasiu kokį draiverį.

Nusprendžiau padaryti kelis SSD testus, štai rezultatai:

AS-SSD Benchmark

ATTO Benchmark


Skaičiai skiriasi nuo tų kuriuos teko matyti forumuose ir apžvalgose, pvz čia. Ypač skaitymo greitis skyrėsi vos ne dvigubai. Vėl kilo mintis kad persistengiau, tačiau šiek tiek pagalvojęs supratau kad tokios talpos disko už mažesnę kainą vargu ar bučiau radęs, todėl šiuo atveju tikrai neprašoviau.

Dar šiek tiek apie juntamą greitį.
MS Office aplikacijos (Excel, Word, Power Point) pasileidžia maždaug per 1-2 SEKUNDES!!! Anksciau tai užtrukdavo 10-15 sek.
21 SEKUNDĖ!!! tiek praeina nuo įjungimo mygtuko paspaudimo iki sistemos užsikrovimo kai ja jau galima naudotis. Sistema buvo pilnai išjungta, tai yra prieš tai aš padariau Shut Down (ne Sleep, Hibernate ar pan.) ir taip pat išjungiau opcija kad klaustų vartotojo slaptažodžio užkrovimo metu, tai yra mano vartotojas buvo užkraunamas automatiškai. Prieš tai užtrukdavo apie 2-3 minutes.
Taigi, tikslas pasiektas!!!

Ką daryti su senu HDD

Pasižiūrėjau skelbimus, galėčiau parduoti už maždaug 90-120Lt.
Arba, galečiau už 20-40Lt. nusipirkti jam dėžutę (pvz. tokią) ir turėti išorinį 250GB diską.
Dar neapsisprendžiau ką darysiu... išorinio disko man beveik niekad nereikėjo... 

Kaip aktyvuoti Windows 8 su Upgrade licencija:

1. Run the registry editor (regedit) 
2. Find the following key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\OOBE 
3. Change the value for 'MediaBootInstall' from 1 to 0 
4. Open an elevated command prompt (run as admin) 
5. Run the following command: slmgr -rearm 
6. Reboot


-->

6 komentarai:

  1. "Visų pirma nusipirkau, Windows 8 licencija, buvo labai paprasta. Visas įsigijimas, instaliacinės versijos atsisiuntimas ir jos paruošimas instaliacijai (išsaugojimas paleidžiamajame USB rakte ar DVD) tvarkomas specialios programos, Wizard tipo."
    Kokioje šalyje pirkai? Mane pasiuntė su visa Lietuva velniop:
    http://teisinga.info/neperku-windows-toliau-piratauju-paduokit-mane-i-teisma/
    Aš esu truputį kitaip padaręs- windows pati OS sename HDD, visi darbiniai- programos, bibliotekos ir t.t. yra serveryje, pasiekiami per samba. Serveriukas naujas- diskai greiti, raid`e- tai per gigabitinį tinklą greičiau programos užsikrauna, nei iš local kompiuteryje esančio seno HDD :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. che... :)
      pasirodo aš tiesiog atsidūriau laiku ir vietoje. Microsoft iki 2013 sausio 31 dienos vykdė akciją kurios metu galima buvo upgrade'inti Windows 8 Pro uz 29,99 EUR.
      Dabar pirkti galima čia http://windows.microsoft.com/lt-LT/windows/buy bet kainos žinoma jau tikros, bet tikrai nenormalios...
      :)

      Panaikinti
  2. Klausimas dar kaip tie ssd tarnaus pastoviai perrasinejant,ne tik skaitant,greitis be abejo geras,bet be realios garantijos tokio daikto geriau nepirkt,sudilus atminciai ar galiotu garantija? Kas pastoviai dirba tai toki per pusmeti nesunkiai uzmustu,max metus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yra tiesos, nors ko gero 90% vartotojų neišnaudos resurso ir per 10 metų. SSD diskams paprastai suteikiama 3 metų garantija, o kai kuriems net ir 5 metai.
      Pvz:
      http://www.amazon.co.uk/gp/product/B009LI7CKI/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B009LI7CKI&linkCode=as2&tag=praktiniada03-21
      arba
      http://www.amazon.de/gp/product/B007R1FH3K/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1638&creative=19454&creativeASIN=B007R1FH3K&linkCode=as2&tag=praktiniadaly-21

      Darbo laiką pailginą ir tai jeigu diskas didesnės talpos ir nėra pastoviai pripildytas.

      Panaikinti
  3. Super! Aš žadu mamai Kalėdom dovanų tokį dalyką padaryt, nes jos senukas dell'as sunkiai dirba jau

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti