2011 m. rugpjūčio 6 d., šeštadienis

Keliaujantiems į Baltarusiją


Nesenai teko nuvykti į Baltarusiją aplankyti giminių, darau tai mažiausiai kartą metuose. Giminės gyvena Vytebske todėl visuomet važiuoju per Lavoriškių pasienio punktą.
Kelionė į Baltarusiją susijusi su gan ilgu (ir brangiu) pasiruošimu bei savotiška sienos praėjimo procedūra prie kurios mes europiečiai nesame pratę. Papasakosiu apie savo patirti, gal tai padės jums, jeigu susiruošėt keliauti į Baltarusiją, viską atlikti sklandžiau ir greičiau. 

VIZA
Viskas prasideda nuo to kad reikia gauti vizą Baltarusijos konsulate (adresas ir žemėlapis). Aš visada imu vienkartinę vizą kurios kaina dabar yra 25 Eurai. Tačiau ir kitokių vizų tipų, apie jas ir jų kainas galima sužinoti Baltarusijos konsulato puslapyje. Reikia atkreipti dėmesį kad mokestis už vizą mokamas pačiame konsulate tik EURAIS ir tik GRYNAIS pinigais, todėl vykdami ten turėkite su savimi reikiamą sumą.


Konsulate reikia pateikti:
  1. savo pasą
  2. nuotrauką
  3. užpildytą anketą
  4. medicininių išlaidų kelionės draudimą, vizos galiojimo laikotarpiui 




Anketų pačiame konsulate nedalina ir pildyti neleidžią, ją galima atsisiųsti iš čia (nuorodos puslapio apačioje), užpildyti kompiuteryje ir atspausdinti arba atspausdinti tuščia ir užpildyti ranka. Jeigu darote vizą vaikui - papildomai reikės abiejų tėvų pasų (netgi jeigu vienas iš jų nevažiuos ir jam vizos nedarysite) bei vaiko gimimo liudijimo. Paprastą vizą padaroma per 1 savaitę, skubi per 48 valandas. Vaikui iki 6 metų vizą daroma iš karto pateikus visus reikiamus dokumentus.
Sveikatos draudimą galimą įsigyti tik iš patvirtintų draudimo kompanijų, jų sąrašą galima pamatyti čia. Taip pat draudimą galima įsigyti iš draudimo brokerių, būtina pasakyti jiems kad vykstate į Baltarusiją nes draudimo polisas turi būti su Belgosstrach antspaudu. Taip pat galima apsidrausti internetu minėtų draudimo kompanijų ar brokerių puslapiuose.
Didžiausia problema, ruošiant Baltarusijos vizą, gali būti eilė į konsulatą! Kartais galima ten praleisti iki kelių valandų. Atsiimti vizos leidžia greitai nes nereikia stovėti bendroje eilėje. Noriu duoti patarimą, kaip sutrumpinti šį laiką - aš ateinu penktadieni 30 min. prieš konsulato uždarymą, tuomet dažniausiai eilės jau nebūna. Taigi, jeigu vizos jums reikia nelabai skubiai ir ruošiate ją iš anksto, pabandykite pradžioje tokį variantą.
Kitas būdas išvengti EILĖS ir sutaupyti laiką - forminti vizą per kelionių agentūrą. Ši paslauga papildomai kainuoja 50-70lt. už vieną vizą. Apsimoka kai reikia gauti 1-2 vizas arba jeigu jus gyvenate toliau nuo Vilniaus, tuomet atsiperka kelionės išlaidos. Yra nemažai agentūrų kurios teikia šias paslaugas: Litamicus, Daigera, Kelionių akademija ir kt.



SIENA
Lietuvos-Baltarusijos sienos praėjimas užima gan ilgą laiką ir patiekite manimi ne dėl lietuvių pasieniečių kaltės. Aš sieną esu kirtęs tik per Lavoriškių pasienio kontrolės punktą, nors tokių punktų yra daugiau - Medininkų, Raigardo, Šalčininkų. Taip pat egzistuoja supaprastintos tvarkos pasienio punktai - Eišiškių-Dotiškių, Šumsko-Lošos ir kt. Per supaprastintos tvarkos punktus negalima gabenti deklaruojamų prekių ir jų darbo laikas dažniausiai yra ribojamas, pvz nuo 8:00 iki 20:00. Kiek žinau šiuose punktuose sienos kirtimo procedūra vyksta greičiau. Jeigu kas žinote - parašykite komentaruose.
Taigi, apie Lavoriškes. Lietuvių kontrolė užtrunka maždaug apie 1 minutę, reikia tik parodyti pasus ir atidaryti bagažinę, tuo viskas baigiasi ir galima važiuoti prie Baltarusijos pusės. O ten ir prasideda visos linksmybės.
Privažiuojant, visų pirma reikia sustoti prie įvažiavimo kontrolė punkto kuri yra išduodamas lapelis su jūsų mašinos numeriu ir keleivių skaičiumi, ant jo kertant siena reikės surinkti visų kontroliuojančių institucijų antspaudus ir priduoti išvažiuojant į Baltarusiją. 
Pravažiavus šį punktą ir privažiuojant prie pačios vietos kur vyksta visi patikrinimai, nėra aiškiai nurodoma į kurią eilę reikia stoti, todėl yra tiesiog "krūva" automobilių kurie po to bando užkišti vienas kitam kelia ir įtilpti į pravažiavimą.
Sustojus eilėje reikia "prisiduoti" 4-ioms instancijoms: transporto direkcijai, pasų kontrolei, muitinei (dokumentų kontrolė) ir muitininkui (fizinis automobilio patikrinimas). Kiekviena instancija turi uždėti savo antspaudą, be visų antspaudų jūsų neiškleis į Baltarusiją.
Transporto direkcija tikrina automobilio dokumentus, automobilio pasą ir draudimą (žalią lapą).
Pasų kontrolė tikrina vizą ir pasus, ten reikia pasirodyti visiems su jumis važiuojantiems žmonėms. Taip pat jiems būtina, karu su pasais, priduoti specialias užpildytas formas. Formos gaunamos vietoje, reikia užpildyti atskirą formą kiekvienam asmeniui, todėl prieš stojant į eilę atiduoti pasus, paprašykite tuščių formų, juos užpildykite ir tik po to stokite į eilę, taip tuščiai nesugaišite laiko.
Panaši situacija yra Muitinės dokumentų kontrolėje - reikia užpildyti 2 kopijas muitinės deklaracijų, tačiau jų nereikia pildyti kiekvienam keliaujančiam, užtenka tik kad pildytų vairuotojas.
Po to seka fizinis automobilio ir daiktų patikrinimas ir viskas jus laisvi keliauti toliau. Tai yra jeigu jums neužstoja kelio kitos mašinos siaurame pravažiavime.
Priduodat lapelį su visais antspaudais išvažiavimo kontrolės poste ir įvažiuojat į Baltarusiją, pas "bat'ka" :)



VIDUJE
Baltarusijos keliai vidutines kokybes (bent jau kelias Lavoriškės-Polackas-Vytebskas), be didesnio kratimo galima važiuoti 100-120 km/h greičiu, bet kaikur ir 80 gali būti jai per greitai, pradeda supti :) Stebina kiek pakeliui yra įrengtų poilsio vietų su tualetais.
Pagrindine prekė yra benzinas, kuris dabar kainuoja apie 2,20Lt. už litrą, čia jeigu skaičiuoti Baltarusijos banko Euro kursu - 7300 BLR/EUR, o yra dar neoficialus apie 11000 BLR/EUR. Tuomet kuro kaina pasidaro iš viso juokinga. Neoficialiai galite pakeisti prie bet kurio valiuotos keitimo punkto, turguose ar pas pražystamus kurie daugumoje noriai keičia valiutą nes nusipirkti jos yra problematiška, o gal net ir neįmanoma.
Apie 20-30 km atstumu nuo sienos, degalus galėsite užsipilti  tik už valiutą (Rusijos rubliai, eurai, doleriai).
Baltarusijoje galima pirkti jų vietinės gamybos rūbus, apatinius, batus (Marko, Salamander) bei mes visada atsivežame kondensuoto pieno. Ne dėl to kad jis kažkoks ypatingas, bet dėl jo įpakavimo tūtelėse. Labai patogu.
-->

7 komentarai:

  1. cia viskas aprašyta tarsi tas sienos kirtimas butu "siaubo filmas" kai kurie is muses padaro dramblį :)))) juokinga! Is savo patirties galiu pasakyti,kad cia kaip loterija: ne kiekviena diena reik stovėti valandų valandas,kai kada galima per kelias minutes viska pereiti... tad nera ten viskas taip baisu kaip cia žmogus parases. Laiminai kas žada keliauti i BY ;)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu uz pasakojima :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. per keles minutes :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. ketinatiems apsilankyti užsienio šalyje, ypač ne europossąjungos, tai privalomasatributas turi būti kelionių draudimas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Bredas pilnas kad i baltarusija tokia problema nuvazioti o kodel tas blogeris ne raso kaip musu gerojai muitininkai tikrina visos masinos atgal i po kiek valandu reikia stoveti o kokia shmona daro masinu... i rengenus varo skiles griazia ir reikia ne reikia visa salona tikrina kruopsciai. Ne reikia variti ant muitos baltarussiskos ir musu ,,geruliai,, paroda kartai save !!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ar bandėte skristi lėktuvu? Kaip su oro uosto patikrinimu, ar labai tikrina, kaip saugumas? Klausiu, nes radau labai pigių bilietų https://skrydziai.lt/lt/lektuvu-bilietai/pigus-ryanair-skrydziai/ow/Vilnius-VNO/europe

    Tačiau šiek tiek prisibijau dabar skraidyti..

    AtsakytiPanaikinti
  7. o ko reikia jei vaziuoji ne su savo automobilu t.y. igaliojimo ar dar kazkokiu papildomu dokumentu?

    AtsakytiPanaikinti