2013 m. kovo 27 d., trečiadienis

Automobilio kaštai

Šį kartą apie vieną iš pačių brangiausiai kainuojančių daiktų mūsų gyvenime - automobilį.

Nesenai teko rinktis naują automobilį ir pabandžiau paskaičiuoti kiek gi man kainuoja ne tik pats automobilis bet ir jo išlaikymas.

Paimkime tokią situaciją:
  • perkamas maždaug 3 metų senumo  benzininis automobilis Toyota Corolla
  • Automobilį planuojama turėti 5 metus, o po to parduoti
  • per metus pravažiuojama apie 15.000 Km.
-->

Iš ko susidėtų metiniai tokio automobilio kaštai?
  1. Automobilio nusidėvėjimas. Tai yra skirtumas tarp pirkimo ir pardavimo kainų padalintas iš nuosavybes laikotarpio. Minėto 3-jų metų Toyota automobilio kaina yra apie 40.000Lt., o po 5 metų jį galima būtų parduoti už 16.000Lt. Taigi, per metus gaunasi vidutinis nusidėvėjimas  (40-16)/5=4,8 tūkst. (4.800) Lt
  2. Degalai. Esant 7 litrų šimtui km. sąnaudoms, bei per metus pravažiuojant 15.000 km., metiniai kaštai sudarytų 7×4,70×(15.000/100)=4.935 Lt. (kai benzino kaina yra 4,70 Lt/ltr.)
  3. Draudimas. Privalomas ir KASKO draudimų kaina svyruos kiekvienais metais, bet vidutiniškai turi sudaryti apie 1.000Lt. per metus (bendrai).
  4. Automobilio plovymas/valymas. Bent jau kas mėnesį plaunant automobilio išorę bei planunant/siurbiant vidų susidaro apie 480Lt., o pridėjus dar papildomą išorės plovimą kas antrą mėnesį, suma padidėja iki 600Lt.
  5. Remontas, aptarnavimas ir techninė priežiūra. dar apie 500Lt., nors remonto kaštus  sunku prognozuoti, aš manyčiau kad nurodyta suma yra minimali galima. 
  6. Padangos ir jų keitimas. Ko gero vistiek teks įsigyti bent vieną naujų padangų komplektą kurio kaina yra maždaug 800 Lt. ir jas reikės keisti po 60.000km, taigi metams išeitų 200Lt. Žieminių/vasarinių padangų permontavimas pridėtų dar 100Lt. (keitimas 2 kartus metuose po 50lt.) Ir iš viso gautusi 300Lt. metams

Viską susumavus išeina apvali sumelė - 12.135 Lt. per metus.
Žinoma, galima suabėjoti, kam tas KASKO draudimas arba kam taip dažnai plauti automobilį ir DAR UŽ TOKIA KAINĄ, nekalbant jau apie tai "...na kas gi šiais laikais pilasi benziną iš degalinių už TOKIĄ!!! kainą..." :)
Bet čia pabandžiau pateikti mano akimis aktualiausią atvejį žmogui kuris gali sau leisti nusipirkti 3 metų senumo automobilį.

Dar vieną išvada - didžioji dalis šių kaštų yra nekintama (išskyrus kaštus degalams)ir jie bus patirti net automobiliui pravažiuojant tik 1.000km per metus. Nekintami kaštai sudarytų apie 7.000 Lt. per metus, o už tokius pinigus galima pravažiuoti apie 3.000 km. su taksi, o su viešuoju transportu ar "mikruškėm" ir daugiau. Taip pat niekad nakyla dilemų prieš jokį balių: "ar man su mašina važiuoti ar su taksi..." ;)
-->

12 komentarų:

  1. Dėkui už straipsnį, einu pasiskaičiuoti kiek gi maniškis man kainuoja!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Geras! Tikrai atrodo kartais, kad labai gera ir pigi mašina, bet neįvertini jos pigimo ir kitų panašių šalutinių išlaidų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho. Nemaniau, kad automobilio išlaikymas tiek kainuoja. Kažkaip kai tai investuoji mažomis dalimis, tai nelabai jaučiasi, nes yra ir pigios dalys, kurios nekainuoja 500Lt.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dekui, kaip tik ziurinejausi naujo automobilio, paskaiciavau, kad jei pirkciau toyota auris automobili patirciau maziausias islaidas del pigaus draudimo, nevogiamu daliu ir mazu kuro sanaudu

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aha, kai paskaiciavau kiek man viskas visgi kainavo, nusprendziau, kad masinos pardavimas turi but islauktas, jau geriau pardavinet pora menesiu, nei parduot pusvelciui

    AtsakytiPanaikinti
  6. Išties automobilis gali brangiai atsieiti, bet tarkim namuose galim tvarkytis jį, nebūti į servisą pastoviai temti, arba į garažą pas automobilistus, juk jie ten turi ratų suvedimo įrangą, įrankius, stakles visokias ir t.t :) čia jau sutaupoma vien

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, gal kam yra tekę susidurti ir teko keisti spyruokles automobiliams? Gal turit kokių rekomendacijų? Kiek tai panašiai kainuoja?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na tikrai yra šiokia tokia prabanga turėti automobilį. O ypač nedirbančiam studentui. Vasara išdirbus galiu susimokėti tik už automobilio draudimą (kasko). Jei auto sugenda, remontas vis dar atitenka tėvams...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Matau įdomią diskusiją apie automobilio išlaikymą ir pirkimą. Kadangi tai nėra pigus malonumas, domiuosi, ar paprasta gauti kredita šitiems reikalams? Kaip suprantu, tai būtų vartojimo paskola?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na ir as pritarciau, kad tikrai reikia santaupų norit įsigyti ir išlaikyti automobili. As kai pirkau tai pasinaudojau - https://www.mokilizingas.lt/paskola/paskola-automobiliui/

    AtsakytiPanaikinti
  11. Amžina tema. Visais laikais buvo perkami automobiliai lizingu, dabar keičiasi tik procentai ir kokybė. Aš asmeniškai geriausiu variantu laikau ilgalaikes paskolas, kurios ženkliai Lankstesnės

    AtsakytiPanaikinti