2016 m. vasario 27 d., šeštadienis

Naminės juodos duonos receptas

Štai puikiausios naminės juodos duonos receptas. Mes jau pora metų neperkame juodą duoną parduotuvėje.

Ingridientai ir eiga:

  • raugas
  • 0,5 litro vandens (apie 30-40 laipsnių)
  • 200 gr. rupių ruginių miltų
  • 200 gr. rupių kvietinių miltų
  • 100 gr. paprastų kvietinių miltų
  • 1 valgomas šaukštas druskos (be kaupo)
  • 5 valgomi šaukštai cukraus (be kaupo)
Visus aukščiau išvardintus ingridientus sumaišyti ir atidėti 2 šaukštus raugui, sekančiam kepimui. Po to į masę įmaišyti šiuos ingridientus:
  • 1 valgomas šaukštas, su kaupu, kvietinių selenų
  • Saują avižiniu dribsnių
  • 1 valgomas šaukštas, su kaupu, maltų linų sėmenų
  • 1-2 arbatiniai šaukštai kmynų
  • 1 valgomas šaukštas, be kaupo, saulėgrąžų
  • 1 valgomas šaukštas, be kaupo, moliūgų sėklų
Duonos kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Dugną galima apibarstyti sezamo sėklomis.Visą masę sudėti į kepimo formą ir palikti kol pakils. Tai gali užtrūkti nuo 12 iki 20 valandų. Kad tešlos paviršius nepradėtų džiūti, formą reikia uždengti drėgnu rankšluosčiu.

Tešlai pakilus, įdėti formą į orkaitę įkaitintą iki 200°C ir kepti 30 min., veliau temperatūrą sumažinti iki 170°C ir kepti dar 45 min.

Raugui atidėtą tešlą laikyti šaldytuve.

Naminės juodos duonos tešla po išmaišimo
Pakilusi tešla. Maždaug po 20 val nuo užmaišimo. Būna kad pakyla stipriau.
Iškepta duona
Naminė juoda duona





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą